środa, 20 grudnia 2017

Sernik z żurawinami na korzennym spodzie

Święta tuż tuż, to i mój ulubiony sernik zyskał świąteczną odsłonę. Tym razem zrobiłam go na spodzie z ciasteczek korzennych i udekorowałam dużą ilością żurawiny w cukrze. Tym razem użyłam tej o dużych owocach, które po przekrojeniu wyglądają jeszcze ciekawiej. Całość ma zaskakujący smak - piernikowy spód świetnie komponuje się z półsłodką, kremową masą twarogową, a kwaskowa żurawina balansuje smaki i nieco intryguje. Mój sernik w świątecznej odsłonie miał swoją premierę podczas rodzinnego spotkania w ubiegłym tygodniu i zrobił furorę! Zwłaszcza żurawina, która mimo początkowej niechęci (związanej z jednak dość kwaśnym smakiem), zyskała podczas kolacji prawdziwych fanów. Spróbujcie koniecznie!



Składniki:
750 g twarogu dwukrotnie mielonego
4 jajka
2 żółtka
150 g cukru 
1 łyżeczka esencji waniliowej
60 ml soku z cytryny
200 g ciasteczek korzennych
50 g masła

Przygotowanie: 
  • Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz formy tak, aby krawędzie papieru były wypuszczone na zewnątrz.
  • Nagrzać piekarnik do 170 stopni
  • Ciasteczka korzenne rozdrobnić w malakserze, masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć masą spód tortownicy i wstawić do lodówki na 20 minut.
  • Twaróg, jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny zmiksować dokładnie, ale niezbyt długo. Dzięki temu masa nie napowietrzy się i sernik będzie kremowy, a jego wierzch podczas pieczenia pozostanie płaski.
  • Wylać masę serową do tortownicy ze spodem piernikowym
  • Głęboką blachę piekarnika umieścić na dolnym poziomie i wypełnić gorącą wodą do wysokości 2/3. Tortownicę z masą serową położyć na kratce na średnim poziomie piekarnika.
  • Piec ciasto w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.
  • Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić na 15 minut, a następnie wyjąć ciasto na blat i wystudzić. 
  • Zimny sernik przed podaniem posypać żurawiny w cukrze.