piątek, 18 października 2013

Placki ziemniaczane z parmezanem i sosem kurkowym

Pogoda nie pozostawia wątpliwości - jesień zagościła u nas na dobre. To znaczy, że najwyższa pora na placki ziemniaczane! A jeśli do tej plackowej klasyki dodamy starty parmezan i sos grzybowy otrzymamy prawdziwe niebo w gębie.




Składniki:
PLACKI
1 kg ziemniaków
1 jajko
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

SOS KURKOWY
koszyczek kurek
kubeczek śmietany
nieduża cebula
ząbek czosnku
łyżka masła
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu, aby podać placki wprost z patelni. Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek smażymy na wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. Dodajemy oczyszczone kurki, zwiększamy ogień i smażymy przez 5 minut, aby oddały cały swój smak. Wsypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy śmietanką ,mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. 

Czas na plaski. Obrane ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach (dzięki temu placki szybciej się usmażą). Odlewamy nadmiar wody, która się zebrała. Dodajemy jajko, mąkę i starty parmezan i natkę (natka pietruszki w sosie i w plackach bardzo fajnie łączy dwa elementy dania). Doprawiamy solą i pieprzem i porządnie mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste, jeśli jest lejące trzeba dodać jeszcze trochę mąki, ale nie warto z nią przesadzać. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju aż będą złote i chrupiące! Po zdjęciu z patelni odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem kurkowym.