czwartek, 25 sierpnia 2011

Szparagi z boczkiem

Uwielbiam zielone szparagi! Wypatruję ich od pierwszych wiosennych dni na naszym osiedlowym bazarku. Prosta, efektowna i pyszna. W ten sposób można przygotować szparagi  Można na grillu i zjeść je w plenerze,  albo jak ja ostatnio - w piekarniku. Sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu, lub jako danie główne - pysznie smakują z młodymi ziemniakami z koperkiem!




Składniki
20 zielonych szparagów
20 cieniutkich plasterków boczku
sól, pieprz grubo mielony
oliwa z oliwek
pomidorki do podanina

Przygotowanie
Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek (ja je odłamuję, umyć i osuszyć) Każdy szparag owinąć boczkiem - jak na zdjęciu. Końcówki - kwiatuszki - szparagów lekko posolić. Ułożyć szparagi w nasmarowanej oliwą formie żaroodpornej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec aż boczek się zezłoci - ok. 7-10 minut.

Podobnie postępujemy z grillem, pamiętając, żeby obracać szparagi, żeby boczek przypiekł się z każdej strony.