czwartek, 6 czerwca 2013

Mały rekinek i koperkowe fish cakes z łososia

Oto pyszny i prosty przepis na łososia. Świetny sposób na podanie ryby dzieciom - nasza Karolina uwielbia te kotleciki i nawet nie marudzi, że w środku są "listki". Gotowe kotleciki powinny wyjść chrupiące na zewnątrz i mięciutkie, wilgotne w środku. O tym, że są naprawdę smaczne świadczy poniższe zdjęcie Karoli, która właśnie podczas obowiązkowej sesji ukradła kawałek łososia z talerza i ze smakiem go skonsumowała. Cóż, nie raz mówiła, że jest Małym Rekinkiem...




Składniki:
0,5 kg łososia (filet)
2 łyżki majonezu 
pęczek koperku
tarta bułka
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Koperek opłukać i posiekać. Łososia pozbawić skóry i upewnić się, że nie ma żadnych ości - jeśli są, trzeba je usunąć. Pokroić rybę na mniejsze kawałki, wrzucić do malaksera i rozdrobnić ja lubię, kiedy w kotlecikach wyczuwa się różnej wielkości kawałeczki łososia. Dodać sok z cytryny, koperek, łyżkę tartej bułki i majonez. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko porządnie wymieszać. Formować okrągłe kotleciki o średnicy 6-8 cm, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na średnim ogniu aż będą rumiane z obu stron. Ja do ich smażenia używam oleju rzepakowego lub masła klarowanego. Po usmażeniu warto kotleciki ułożyć na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. 

DOBRA RADA: W związku z tym, że ryba rybie nie równa, czasem kotleciki mogą wyjść trochę za suche w środku, dlatego proponuję usmażyć 2-3 sztuki na początek, spróbować i jeśli będą za suche - dodać do masy rybnej jeszcze trochę majonezu. 





4 komentarze:

  1. Kotleciki zapewne obłędne;) Karolcia prześliczna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój mały recenzent;) Bardzo krytyczny!

      Usuń
  2. bardzo lubimy z dzieciakami takie kotleciki :) pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozkoszny Rekinek :) A kotleciki z pewnością smakowite :)

    OdpowiedzUsuń