poniedziałek, 24 października 2011

Kurczak w curry kokosowym

Curry, kokos, limonka, kolendra i kurczak - połączenie doskonałe! Nic dodać, nic ująć - trzeba spróbować;)





Składniki
3 pojedyncze piersi z kurczaka
1 limonka, albo cytryna
garść posiekanej kolendry
300 ml mleczka kokosowego
jogurt naturalny
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
czubata łyżka curry w proszku
sól, olej

Przygotowanie
Wycisnąć sok z limonki, wymieszać go w misce z oliwą, połową kolendry i curry - tak powstanie marynata. Kurczaka pokroić na kawałki 3-4 cm. Posolić, włożyć do marynaty, wymieszać i pozostawić na 20-25 minut (jak jest czas to można nawet na godzinę). Na rozgrzanej patelni usmażyć szybko kurczaka, dodać marynatę jeśli trochę jej zostało w misce. Zalać wszystko mleczkiem kokosowym wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Gotować aż sos lekko się zredukuje i lekko zgęstnieje. Dodać resztę kolendry i wymieszać. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego na wierzchu i ryżem basmati.

5 komentarzy:

  1. Zgadzam się w 100%!!! połączenie idealne. U mnie za zwyczaj zamiast curry w proszku pasta curry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie muszę zrobić :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne!
    Uwielbiam wszelkie curry.
    U mnie też,indyjskie.

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, masz racje: to jest polaczenie doskonale. Tez zwykle daje paste zamiast proszku, ale to jedyna roznica.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super danie! Uwielbiam takie połączenia

    OdpowiedzUsuń