środa, 12 października 2011

Makaroniki migdałowe

Robi się je bardzo szybko, w domu pięknie pachnie wodą różaną i migdałami, a ciasteczka znikają zanim jeszcze dobrze wystygną;)





Składniki
200 g mielonych migdałów (ja sama mielę w malakserze zblanszowane migdały)
1 opakowanie zblanszowanych migdałów
2 białka
200 g cukru pudru
można dodać trochę kardamonu, ale ja uwielbiam smak i aromat migdałów, kardamon je nieco zagłusza
woda różana

Przygotowanie
Wymieszać mielone migdały z cukrem i białkami. Moczyć ręce w wodzie różanej i formować kuleczki o średnicy ok. 3 cm. Ta woda różana to chyba tylko dla zapach w domu i przyjemności maczania w niej dłoni. Ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdej kulce ułożyć po jednym migdale i lekko docisnąć (żeby nie spłaszczyć kulki). Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.