piątek, 28 października 2011

Szarolotka w szklance

Nie, nie, nie piszę tu o Żubrówce z sokiem jabłkowym, a o pysznym deserze o smaku szarlotki z bitą śmietaną. Taką wersję szarlotki można przygotować w 15 minut!





Składniki na 4 porcje
4-6 pierników
4 spore jabłka (ja użyłam championów)
łyżka cukru, cynamon
200 ml śmietanki 30%
cukier puder i cukier waniliowy do smaku


Przygotowanie
Pierniki pokruszyć (ja zrobiłam to w malakserze). Jabłka pokroić w drobne kawałki, włożyć do garnka, dosypać cukier i cynamon, pogotować pod przyktyciem przez 5-7 minut, aż staną się miękkie i puszczą sok. Masę jabłkową zmiksować w blenderze. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Teraz nakładamy wszystko do szklanek. Żeby osiągnąć ciekawszy efekt, warto trzymać szklankę pod kątem. Najpierw wsypujemy zmiksowane pierniki, następnie nakładamy masę jabłkową, a na samą górę bitą śmietanę.

6 komentarzy:

  1. Znam to w wersji z bułką tartą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm...pycha. Ja podgrzewam sobie jabła i zamiast śmietany daję lody waniliowe...niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szarlotki, a w wersji z bitą śmietana to pełen odlot i do tego w szybkiej wersji, cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale świetny pomysł!
    genialna wersja, deserowa!

    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń