piątek, 20 grudnia 2013

Renifery Świętego Mikołaja, czyli babeczki korzenno-miodowe z puszystym kremem

W tym roku na spotkanie świąteczne w przedszkolu Karoliny zrobiłam babeczki-renifery...  Dzieciaki miały z nich ogromną frajdę! Inspiracją dla dekoracji były Rudolfy z bloga Moje Wypieki. Moje reniferki są zrobione z korzenno-miodowych babeczek i kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Czerwony nosek to kandyzowane wiśnie, rogi to kawałki precelków, a cukrowe oczy kupiłam w sklepie internetowym Tortownia.





Składniki na 25 babeczek
na ciasto:

1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
25 dkg margaryny
50 dkg mąki
4 jajka
1 szklanka śmietany 18%
1 łyżeczka sody
2 łyżki mleka
1 łyżka przypraw korzennych

na krem:
500 ml śmietany 36% (dobrze schłodzonej)
300 g serka mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego
sok z połowy dużej lub jednej całej cytryny
3 łyżki cukru pudru

na dekorację:
gotowe oczy cukrowe
precelki
wiśnie kandyzowane

Miód rozpuścić z margaryną, dodać przyprawy korzenne. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód z masłem i korzeniami oraz śmietanę. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach mleka i dolać do masy. Wsypać mąkę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Rozlać masę do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i piec na złoto w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Śmietanę ubić mikserem. Kiedy będzie już gęsta dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać dalej, aż zrobi się sztywna. Następnie wlewamy powoli sok z cytryny, cały czas miksując dodajemy po łyżce serka mascarpone. Powstanie gęsty krem. Gotową masę nakładać na wystudzone babeczki - technika dowolna. Dekorujemy jak na zdjęciu...

Gotowe babeczki pysznie smakują z mocną czarną herbatą!