środa, 18 stycznia 2012

Ciasteczka czekoladowe z kawałkami białej czekolady

Najpyszniejsze mocnoczeoladowe ciastka - przygotowałam je na powitanie zespołu w swojej nowej pracy:) Nie ma to jak zrobić dobre wejście;)



Składniki
120 g prawdziwego masła
280 g  gorzkiej czekolady
4 jajka
1 ½ szklanki cukru
cukier waniliowy
2 ½ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
170 g  białej czekolady
Przygotowanie
Stopcić masło, dodać pokruszoną gorzka czekoladę i zaczekać aż się rozpuści. Jajka ubic z cukrem   cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać do niej ostudzoną czekoladę z masłem. W osobnej misce wymieszać mąkę z  proszkiem do pieczenia i solą - dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Na koniec posiekać białą czekoladę na kawałki ok. 1 cm. Dodać je do masy i wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3 godziny.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Z ciasta formowac kulki i układac je na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach ok 5 cm. Piec 28-20 minut, aż ciastka będą ładnie odchodzić od pergaminu. Można jeść na ciepło:)

1 komentarz:

  1. Jakie okrąglutkie, pięknie się upiekły :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń