czwartek, 30 stycznia 2014

Tartaletki z pomidorami, tuńczykiem i oliwkami

Takie przekąski są idealne na babskie wieczory - nie wymagają długiego przygotowania, nie zawierają skomplikowanych składników, ciekawie smakują i ładnie wyglądają. Idealne na wieczór z winkiem i ploteczkami.





Składniki:
Ciasto francuskie (gotowe)
Puszka tuńczyka (w dużych kawałkach)
Twarożek naturalny puszysty
Kilka oliwek
Pomidorki koktajlowe
Mozzarella
Sól, pieprz świeżo mielony
Opcjonalnie 2 jajka

Przygotowanie:
Zaczynamy od babeczek (8 sztuk). Wylepiamy foremki do tartaletek ciastem, nacinamy je nożem, aby nie urosły za bardzo. Podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Tak przygotowane spody napełniamy kawałkami tuńczyka, twarożkiem, pokrojonymi pomidorkami i oliwkami. Posypujemy odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec odrobina startej mozzarelli - nie powinna przykrywać nadzienia, chodzi raczej o taki końcowy akcent:) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, aż mozzarella się rozpuści, a brzegi ciasta zrumienią.

Można także zalać nadzienie masą twarożkowo-jajeczną. Wówczas nadziewamy spody tuńczykiem, pomidorkami i oliwkami. Jajka roztrzepujemy z dwiema łyżkami twarożku, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy taką masą środek tartaletek. Na wierzch odrobina mozzarelli i do pieca na 20 minut, aż nadzienie się zetnie (170 stopni).

Można udekorować listkami rukoli.