wtorek, 29 listopada 2011

Domowe biszkopty dla dzieci

Moja córeczka to prawdziwy ciasteczkowy potwór;) Biszkopty to jedyna słodkość jaką od czasu do czasu dostaje. Czemu więc nie spróbować upiec domowych biszkoptów, bez wszystkich tych E, dużej ilości cukru i emulgatorów czy jak ich tam zwą? Ja upiekłam ostatnio takie własnie biszkoptowe ciasteczka i wyszły super. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 50 biszkoptów - można je popakować w woreczki i zamrozić, albo ususzyć i podawać dziecku jako biszkoptowe sucharki.






Składniki
4 jajka ekologiczne
100 g mąki pszennej
70 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie
Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną. Oddzielić białka od żółtek jaj. Z białek ubić lekką piankę. Dodać cukier i ubijać, aż powstanie sztywna, lśniąca piana. Do piany dodawać po jednym żółtku miksując na średnich obrotach. Do takiej masy wrzucić mąkę z mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszac łyżką. Na blachę wyłożona pergaminem wykładać łyżką ciasteczka w odległości ok 2-3 cm od siebie. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 10-15 minut aż ciasteczka będą lekko złote.