piątek, 9 września 2011

Pigs in blankets, czyli świnki pod kołderką

Na weekendowe spotkania przy piwku lub babskie ploteczki proponuję coś szybkiego. Świnki pod kołderką, lub jak kto woli pigs in blankets.






Składniki

8 parówek
8 kawałków ciasta francuskiego ok 20x8 cm (ja używam Frosty)
jajko

Przygotowanie

Jeśli używacie ciasta francuskiego Frosty, to w opakowaniu są gotowe kawałki 20x10 cm. Ja biorę 4 kawałki i je rozwałkowuję, tak aby powstały prawie kwadraty i dzielę na pół, chodzi o to, żeby ciasto było cieńsze, bo w piekarniku i tak urośnie. W każdym razie musi powstać 8 kawałków ciasta francuskiego o bokach ok 20x8cm.

Parówki obieramy z osłonek (jeśli je posiadają) i zawijamy je w ciasto. Brzego sklejamy (możemy lekko zwilżyć ciasto wodą, żeby się lepiej sklejało. Na "szwie" ciasta robimy wzorek widelcem dociskając brzego ciasta do siebie. Każdą parówkę w cieście kroimy na cztery części i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec zmarujemy roztrzepanym jajkiem, żeby się ładnie przyrumieniły. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy aż ciasto urośnie i lekko się zrumieni.

3 komentarze:

  1. Nawet nie wiedziałam że parówy w cieście francuskim mają taką nazwę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :) robiłam kiedyś takie świnki - u mnie były w kocykach:) ale nie we francuskim cieście tylko w takim trochę kruchym z przepisu Nigelli. Były przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja wersja jest dla zabieganych, lub nieco leniwych;) Ciasto francuskie zawsze mam w lodówce, jakaś parówa też się znajdzie;) i tak oto szybko jest co przekąsić przed telewizorem!

    OdpowiedzUsuń