czwartek, 22 września 2011

Syrop kawowy

Do ciast, deserów, drinków... ile pomysłów, tyle zastosowań. To także świetny pomysł na prezent z rodzaju "zrób to sam". W ładnej buteleczce z dekoracyjną wstążką można podarować go bliskiej osobie.





Składniki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
pół szklanki gorącej wody

Przygotowanie
Do rondla wsypujemy cukier, stawiamy na wolnym ogniu i czekamy aż cukier się stopi i uzyska bursztynowy kolor. Nie mieszamy, najlepiej tylko od czasu do czasu potrząsać rondelkiem. Kiedy karmel jest gotowy zdjąć na chwilkę z ognia. W gorącej wodzie rozpuścić kawę. Wlać ostrożnie - najlepiej partiami kawę. Wstawić na palnik i na wolnym ogniu mieszać wszystko aż składniki się połączą. Lekko przestudzony przelać do słoiczka lub butelki. Tak przygotowany syrop może stać 2-3 miesiące o ile postawimy go w chłodnym, zacienionym miejscu.