piątek, 8 grudnia 2017

Babka piaskowa z makiem

Babki kojarzą się bardziej z Wielkanocą niż z Bożym Narodzeniem, ale coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym domu gwiazdkowym hitem! Przygotowałam ją na bazie przepisu na babkę piaskową cytrynową, dodałam odrobinę mleka i mak oraz esencję migdałową. Jest delikatna puszysta, ale jednocześnie lekko krucha, rozpływa się w ustach, a delikatny aromat migdałów podkreśla smak maku. Jej przygotowanie zajmuje chwilę i jest bardzo proste, ale dzięki świątecznej dekoracji wygląda dostojnie i odświętnie. Zapewniam, że będzie pyszną dekoracją świątecznego stołu!

Składniki:1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
250 g masła
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki maku
1/4 szklanki mleka
esencja migdałowa

Na lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 białko ze średniego jajka
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 

Przygotowanie: 
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aż zrobi się wyraźnie jaśniejsza. 
  • Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. 
  • Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko połączyć miksując. 
  • Wsypać mak i wlać mleko, dodać esencję migdałową (u mnie pół łyżeczki) i wszystko dokładnie zmiksować.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą. Można to zrobić mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach. 
  • Wyłożyć ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu na 45 minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie się, jeśli babka popęka z wierzchu - i tak na stole postawicie ja "do góry nogami"
  • Po wystudzeniu polać lukrem królewskim i udekorować żurawiną w cukrze lub ziarenkami granatu.