piątek, 29 września 2017

Tortille pszenno-kukurydziane z kurczakiem curry i sosem mango

W sklepach tortilli i wrapów jest do wyboru do koloru! Ich skład często nie jest zachwycający, a szkoda, bo to bardzo fajna odmiana dla pieczywa, czy dla ryżu. Mąka kukurydziana bez problemu dostępna jest w marketach na półkach ze zdrową żywnością, albo po prostu tam gdzie znajdują się inne mąki. Pozostałe składniki to masło, soda i woda, czyli zupełnie przystępnie, pewnie zwykle macie te składniki w domu. Gotowe placuszki nadziewamy ulubionym farszem - kurczakiem curry, jak u mnie, krewetkami, chili con carne... wedle życzenia, lub zawijamy w nie to, z czym zwykle robimy kanapkę do pracy, czy szkoły - ser, sałata, twarożek, szynka, czy łosoś. Spróbujcie sami i zobaczcie jakie to proste!


Składniki: 
150 g mąki kukurydzianej
150 g mąki pszennej
180-200 ml wrzątku
50 g masła
1 płaska łyżeczka soli
szczypta sody (1/4-1/2 łyżeczki)

Przygotowanie: 
  • Obie mąki wymieszać z solą i sodą, dodać miękkie masło i wodę. 
  • Wymieszać łyżką, a kiedy ciasto trochę przestygnie wyrobić ręcznie na gładką masę przypominającą plastelinę. 
  • Włożyć do foliowego woreczka i odstawić na 20-30 minut. 
  • Z ciasta formować kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej i wałkować cienkie placuszki podsypując mąką. Powinny mieć ok 20 cm średnicy. 
  • Smażyć tortille na suchej patelni ok 1-2 minutę z każdej ze stron, aż pojawią się na nich brązowe plamki (nie czarne!). 
  • Zdjęte z patelni placuszki są elastycznie, kiedy wystygną nieco stwardnieją, ale wtedy wystarczy je chwilę podgrzać na patelni by znowu zmiękły.
Swoje tortille podałam z kurczakiem curry i sosem z mango:

Składniki na kurczaka curry z sosem mango-chili: 
200 g fileta z piersi kurczaka
1 łyżeczka dobrej jakości mieszanki curry
sól do smaku
ząbek czosnku
1 łyżka oleju roślinnego
świeża kolendra
dojrzałe mango
ostra papryczka - ilość wedle uznania
sałata rzymska 

Przygotowanie: 
  • Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć krótko na oleju roślinnym. Oprószyć solą, curry i smażyć mięso 3-5 minut, aż się zezłoci. Dodać posiekany czosnek, krótko podsmażyć i zdjąć z patelni. 
  • Mango i chili posiekać drobno, dodać świeżą kolendrę. 
  • Gorącego kurczaka, sałatę i sos mango-chili układać na tortillach i składać lub zawijać według uznania. Podawać z dużą ilością świeżej kolendry i dymką.