sobota, 15 kwietnia 2017

Wielkanocne babeczki

Dziś przepis na babeczki wielkanocne. Same w sobie są proste i smaczne, ale całą robotę robi dekoracja! Niestety nie jest to deser lekki. Maślany krem-lukier to prawdziwa bomba kaloryczna! Do tego rafaello, lukier plastyczy, posypki... No ale przy okazji świąt można przymknąć oko na liczenie kalorii... Takie babeczki na będą też piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Jeśli macie jeszcze trochę czasu, pobawcie się z dziećmi w dekorowanie wielkanocnych babek! 

Składniki na 10 babeczek:
1 szklanka mąki tortowej
3 jajka
2/3 szklanki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
10 dkg masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
12 malin 

Do dekoracji:
200 g masła
2 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki mleka
esencja waniliowa - ok. 1 łyżeczka
płatki czekoladowe
jajeczka z czekolady w cukrowej skorupce

Przygotowanie:
  • Masło roztopić w rondelku na wolnym ogniu. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Dodać płynne, ale przestudzone masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
  • Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem. 
  • Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do każdej ciasto do 3/4 wysokości.
  • Wkładamy babeczki do  piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piec maksymalnie 20 minut, aż wyrosną i ładnie się zrumienią. 
  • Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i esencją waniliową na puszystą masę.
  • Nakładać sporą ilość kremu na każdą babeczkę. Z wiórków lub płatków czekoladowych usypać gniazdka. Ułożyć w nich kolorowe, czekoladowe jajeczka.