wtorek, 11 kwietnia 2017

Sałatka z pieczonych buraków, kaszy bulgur i sera śródziemnomorskiego

Bardzo podobną sałatkę zaserwowali nam gospodarze "Lipowej Doliny" pod Kazimierzem Dolnym, w której niedawno mieliśmy ogromną przyjemność spędzić rodzinny weekend. Takiego śniadania - pysznego i pięknie podanego chyba jeszcze nigdzie mi nie zaserwowano! Jednym z dań była właśnie sałatka z buraka i ciecierzycy. Zainspirowana tym daniem postanowiłam przygotować podobną sałatkę w domu. Do upieczonych buraków dodałam kaszę bulgur (moją ulubioną ostatnio), ser śródziemnomorski, koperek oraz czosnek i musztardę. Sałatka jest pyszna! Wyrazista w smaku, chrupiąca, no i mam wrażenie zdrowa. No i ten piękny kolor! Można ją podać na świątecznym stole, w czasie domowej imprezy, albo zabrać jako lunch do pracy. Bardzo, bardzo polecam! 

Składniki: 
2 średniej wielkości buraki
100 g sera śródziemnomorskiego (w tym przepisie lepiej się sprawi ser"typu feta" niż ten oryginalny)
1/2 szklanki kaszy bulgur
1 pęczek koperku
2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej
1/2 ząbka czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek o łagodnym smaku
sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Buraki owinąć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. 
  • Kaszę wsypać do rondelka, zalać 1 szklanką wody, lekko posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, aż całkowicie wchłonie płyn. Wystudzić. 
  • Wystudzone buraki obrać i pokroić w drobniutką kostkę, dodać do nich kaszę, pokruszony ser i posiekany koperek. 
  • Doprawić czosnkiem startym na drobnych oczkach, musztardą, oliwą i pieprzem. Wszystko wymieszać. Jeśli potrzeba - doprawić solą.