środa, 15 lutego 2017

Sałatka z rukoli z awokado i chrupiącym boczkiem

To ostatnio zdecydowanie moja ulubiona sałatka! Prosta i szybka w przygotowaniu - dosłownie kilka składników, łatwy dressing i gotowe. Trzeba ją jednak robić na świeżo - aby rukola była jędrna, awokado pięknie zielone, a boczek idealnie chrupiący. To rodzaj sałatki, który źle znosi przechowywanie lub długie stanie na stole - ale spokojnie, zapewniam, że jej to nie grozi. Zawsze znika ze stołu jako pierwsza!

Składniki (na 2 porcje):
2 garście rukoli
1 dojrzałe awokado
4 cienkie plasterki wędzonego boczku
kawałek parmezanu lub grana padano

Na sos:
1 łyżka oleju rzepakowego (lub łagodnej w smaku oliwy z oliwek)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka syropu klonowego (lub płynnego miodu)
1/2 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Plastry boczku usmażyć na chrupko na niewielkiej ilości oleju, wyłożyć na ręcznik papierowy i odstawić do wystygnięcia.
  • Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć środek (lub po prostu obrać ze skórki, jak wygodniej). Pokroić w półplasterki.
  • Rukolę wyłożyć na talerz lub do miski, na niej ułożyć kawałki awokado, porwany na mniejsza kawałki boczek.
  • Przygotować dressing - wszystkie składniki umieścić w niewielkim słoiczku i wstrząsnąć aż do połączenia - sos powinien był słodko-ostro-kwaśny i nieco zbyt słony. Polać sosem sałatkę i delikatnie wymieszać.
  • Na koniec posypać wiórkami parmezanu (zrobionymi np. obieraczką do warzyw).