środa, 25 stycznia 2017

Pieczarki faszerowane

Pamiętam tę ciepłą przystawkę z dzieciństwa, moja mama czasem robiła je na rodzinne uroczystości. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej, która była w naszym domu chyba od zawsze. Opasłe tomisko w lnianej oprawie zawierało setki, jeśli nie tysiące receptur od kanapek, aż po pieczoną gęś. Ostatnio wróciłam do tego przepisu i przygotowałam pieczarki faszerowane jako przystawkę podczas karnawałowego spotkania z bliskimi. Przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga wybrania w sklepie, czy na bazarku dużych, ładnych pieczarek. Nadziewane grzyby można traktować jako finger food, albo zaserwować do stołu - w obu przypadkach sprawdzą się znakomicie.

Składniki:
16 dużych, ładnych pieczarek+3 dodatkowe
2 jajka
łyżka posiekanej natki pietruszki
1 nieduża cebula
30 g masła
kawałek żółtego sera (u mnie radamer)
sól, pieprz
łyżka tartej bułki
dodatkowo 2 łyżki masła

Przygotowanie:
  • Pieczarki oczyścić przy pomocy papierowego ręcznika - jeśli są ładne, świeże, nie trzeba ich obierać. Wyciągnąć ogonki i nożykiem nieco poszerzyć zagłębienie kapelusza, żeby do środka zmieściło się jak najwięcej farszu.
  • Do każdego kapelusza nasypać szczyptę soli i delikatnie wetrzeć. Odstawić.
  • Ogonki oraz trzy dodatkowe pieczarki posiekać drobno.
  • Cebulę drobno posiekać i zeszklić lekko na maśle na duże patelni. Dodać posiekane pieczarki i smażyć wszystko razem przez ok. 5 minut cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
  • Roztrzepać jajka, dodać na patelnię i wymieszać z pieczarkami. Krótko podsmażyć na wolnym ogniu cały czas mieszając, aby jajko się ścięło.
  • Dodać posiekaną natkę pietruszki. Skosztować nadzienie - powinno być dosolone i wyraźnie pieprzne.
  • Kapelusze powycierać w środku ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody, która się w nich zebrała.
  • Roztopić 2 łyżki masła i posmarować nim zewnętrzną część kapelusza.
  • Każdy kapelusz nafaszerować nadzieniem i posypać żółtym serem startym na drobnych oczkach. Wierzch każdej pieczarki posypać odrobiną tartej bułki. Kapelusze układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 35 minut. Podawać ciepłe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz