sobota, 19 listopada 2016

Kurczak po indyjsku z chlebkiem chapati (butter chicken)

Uwielbiam indyjską kuchnię - pełną smaków, aromatów i kolorów! Butter chicken to jedno z moich ulubionych dań. Przyznaję, że najczęściej zamawiam je w sprawdzonej knajpce, ale tym razem postanowiłam je zrobić samodzielnie. Wyszło doskonale! Mięso jest miękkie i delikatne, sos gęsty, bardzo intensywny w smaku i niezbyt pikantny. Do tego domowej roboty chlebki chapati i mamy efekt jak w indyjskiej restauracji! Spróbujcie sami.




Składniki:
0,5 kg mięsa z fileta kurczaka
1 duża cebula
1 czubata łyżka przyprawy Garam Masala
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mieszanki curry
150 g jogurtu naturalnego
4 łyżki masła klarowanego
0,5 łyżeczki papryczki chili w płatkach
garść płatków migdałowych
kawałek imbiru wielkości kciuka
sól

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na kawałki wielkości ok. 3 cm. Posypać połową przyprawy Garam Masala i solą, dodać jogurt naturalny. Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny.

Migdały podprażyć na suchej patelni aż zaczną ładnie pachnieć. Zmielić na drobno w malakserze.

Cebulę posiekać bardzo drobno, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę i lekko zeszklić, dodać imbir i pozostałą część Garam Masala, curry, chili, migdały i wszystko razem krótko podsmażyć, zalać pomidorami, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. (Uwaga: Jeśli zamiast pomidorów z czosnkiem używacie zwykłych, w momencie dodawania imbiru trzeba też dodać posiekany ząbek czosnku).

Kurczaka lekko oczyścić z masy jogurtowej i smażyć partiami na maśle klarowanym aż będzie lekko brązowy. Dodać kawałki mięsa do sosu pomidorowego, wymieszać i gotować przez 20 minut.

Podawać z jogurtem naturalnym i listkami kolendry oraz ryżem, albo domowymi chlebkami chapati.



Chlebki chapati

Składniki:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
1 łyżka masła klarowanego
dodatkowa mąka do wałkowania

Przygotowanie:
Mąkę z wodą i solą zagnieść na gładkie ciasto, włożyć do woreczka foliowego i odstawić na 30 minut. Podzielić ciasto na 6 kawałków i każdy rozwałkować na cieniutki placek podsypując mąką. Masło roztopić. Każdy chlebek podsmażyć z obu stron na suchej patelni a następnie posmarować masłem z obu stron i ponownie podsmażyć aż zrobią się zarumienione na brązowo bąbelki.




Partnerem wpisu jest marka




3 komentarze:

  1. równeż uwielbiam tę aromatyczną kuchnię! danie musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam zatem do przygotowania tego dania w domu:)

      Usuń
  2. Kocham tą kuchnię!:)https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/20/zapiekanka-ryzowa-z-brokulami-cukinia-i-selerem-naciowym/

    OdpowiedzUsuń