poniedziałek, 3 października 2016

Chlebek bananowy

Długo szukałam przepisu na chlebek bananowy, który będzie mi odpowiadał. Raz wychodził mi zakalec, drugim razem smak bananów był zbyt intensywny, jeszcze innym razem ciasto było za suche. Metodą prób i błędów połączyłam wiele przepisów w jeden i wreszcie się udało. Piekłam go już kilka razy i za każdym razem wychodzi smaczny i dokładnie taki jak trzeba! Świetnie się sprawdza jako podwieczorek dla dzieci, albo kiedy idziemy z wizytą - można go zrobić tuż przed wyjściem i zabrać jeszcze ciepły - zobaczycie, jak szybko zniknie;)



Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3 banany (powinny być bardzo dojrzałe, to ważne!)
1/3 kostki masła
1 jajko w temperaturze pokojowej
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:
Masło roztopić i przestudzić. Jajko zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym , dodać rozgniecione banany i płynne masło. Miksować jeszcze chwilę. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon wymieszać, a najlepiej przesiać. Dodać do masy bananowej i połączyć mikserem. Foremkę (10x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i piec ok. 50 minut, aż ciasto będzie złociste. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem - jeśli wyjęty z ciasta będzie suchy, ciasto powinno być dobre. Warto zostawić je jednak jeszcze na 5 minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Studzimy je w foremce. Podajemy posypane cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. uwielbiam ten chlebek posmarowany konfiturą z płatków róż z ogródka dziadunia lub z twarożkiem i świeżymi owocami :) Idealny na II śniadanie.

    OdpowiedzUsuń