wtorek, 9 sierpnia 2016

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami to smak lata i smak mojego dzieciństwa jednocześnie. Nieodłącznie kojarzą mi się z rodzinnym domem, wakacjami, rodziną, ale też z fioletowym uzębieniem i ustami w tym samym kolorze. Z niespieralnymi plamami na letnich sukienkach, z sokiem jagodowym wypływającym na śmietanę, wylizywaniem (tak, tak!) talerza po jedzeniu! Też macie takie wspomnienia?

Jak wiadomo - najlepsze pierogi są od mamy, dlatego nieco leniwie i bez chęci podchodzę do samodzielnego ich lepienia. Zwykle wpraszam się na nie do rodziców :) Ale czasem robię wyjątki - w końcu, chciałabym żeby moje dzieci też wielbiły pierogi swojej mamy!

A zatem dziś pierogi! Moje, ale według przepisu mojej mamy.



Składniki:
350 g mąki pszennej
1 jajko
ok. 1/3-1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
150 - 200 g jagód (świeżych lub mrożonych)
2 łyżeczki cukru

Do podania:
gęsta śmietana 18%
1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:
Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki wymieszanej z solą. W środku tworzymy zagłębienie do którego wbijamy jajko, masło oraz porcjami gorącą wodę. Zagniatamy ciasto zagarniając kopczyk do środka i dolewając systematycznie wodę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy żeby odpoczęło.

W tym czasie mieszamy jagody z cukrem.

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm, wycinamy kółeczka (szeroką szklanką lub wycinaczką w kształcie kółka), napełniamy jagodami i zlepiamy w zgrabne pierożki. Gotujemy pierogi przez 3-4 minuty w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju roślinnego (dzięki temu się nie skleją). Odcedzamy, pozwalamy im chwilę odpocząć i podajemy z kleksem śmietany wymieszanej z cukrem waniliowym.