wtorek, 8 grudnia 2015

Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej

Kurczak w świątecznym wydaniu, pachnący pomarańczą i czosnkiem to moja propozycja na świąteczny obiad. Dzięki glazurze z pomarańczy, imbiru i ostrej papryki jest złocisty i chrupiący na zewnątrz i idealnie miękki i wilgotny w środku. Jeszcze zanim wyciągnęłam go z piekarnika w kuchni rozchodził się przepiękny zapach świątecznej pieczeni. Kurczak w zasadzie przygotowuje się sam, ale warto zaopatrzyć się w odpowiednie składniki - glazurę przygotowałam z użyciem  Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza. To ona nadaje temu daniu odświętny, zimowy charakter. Do tego czosnek, ostra papryka i prawdziwe masło.  Musicie tego spróbować!



Składniki:
Kurczak zagrodowy (ok. 2 kg)
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1-2 łyżki roztopionego masła
4 łyżki Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza
0,5 papryczki chilli (lub 1/2 łyżeczki pikantnej pasty z chilli)
główka czosnku
kilka gałązek tymianku

Przygotowanie:
Kurczaka warto zacząć przygotowywać dzień wcześniej - natrzeć solą, pieprzem i papryką, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Wyjąć na godzinę przed przygotowaniem, aby się trochę ogrzał i wstawić do naczynia żaroodpornego. Główkę czosnku podzielić na ząbki i lekko je rozgnieść pozostawiając skórkę. Owocową Rapsodię St. Dalfour imbir i pomarańcza wymieszać z posiekaną chilli (może tez być pasta pepperoncino lub Sambal Oelek). Do środka kurczaka włożyć tymianek, kilka ząbków czosnku oraz 2 łyżki Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza z chilli. Dookoła kurczaka poukładać pozostałe ząbki czosnku.  Związać nogi kurczaka sznurkiem. Polać mięso roztopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę i 30 minut. Posmarować kurczaka dokładnie pomarańczowo - paprykową masą i wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut, aby zrobił się lekko brązowy i lśniący.

Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami (ziemniaki, pietruszka, marchew, cebula) oraz chrupiącą sałatą. 

Partnerem wpisu jest dystrybutor Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza, tradycyjnej francuskiej konfitury słodzonej wyłącznie zagęszczonym sokiem owocowy, bez dodatku barwników i aromatów.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz