wtorek, 22 grudnia 2015

Drożdżówki z konfiturą gruszkową i jabłkiem

Pyszne, domowe drożdżówki - można zabrać do pracy, do szkoły albo zjeść do porannej kawy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem. Robi się je w mig! Ostatnio zapakowane w pudełeczko posłużyły mi jako przedświąteczny upominek:)








Składniki
na ok 20 drożdżówek
0,5 kg mąki pszennej tortowej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki cukru
3 jajka
50 g drożdży świeżych
1 słoik Owocowej Rapsodii St. Dalfour Gruszka
Garść orzechów włoskich
szczypta przyprawy korzennej (cynamon, wanilia, goździki, kardamon) 
cukier puder do posypania
2 łyżki roztopionego masła
 
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut aż zwiększy swoją objętość i się spieni. W rondelku podgrzać pozostałe mleko z masłem i cukrem - masło powinno się roztopić. Do miski wsypać mąkę, dodać do niej spieniony rozczyn, mleko z masłem i cukrem - nie powinno być zbyt gorące, nie może parzyć. do tego jajka i łyżeczka soli. Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto uderzyć ręką, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm. Posmarować gruszkową Owocową Rapsodią St. Dalfour, posypać orzechami i przyprawą korzenną. Zawinąć w rulon. Pokroić na ok 1,5 cm plastry i ułożyć ślimaczki na blasze wyłożonej papierem. Posmarować roztopionym masłem i piec na złoto ok. 12-15 minut w temperaturze 190 stopni.

Partnerem wpisu jest dystrybutor Owocowej Rapsodii St. Dalfour Gruszka,  tradycyjnej francuskiej konfitury słodzonej zagęszczonym sokiem owocowy, bez dodatku barwników i aromatów.

3 komentarze:

  1. ja ostatnio robiłam takie takie ślimaczki z makiem https://www.youtube.com/watch?v=9GXWyVLsKhU, nigdy nie korzystałam z przepisów producentów ale przypadkowo wyskoczył mi w polecanych i rzeczywiście fajna inspiracja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tereso, przepis jest mój, a nie producenta:) Napisałam go w ramach współpracy z marką St. Dalfour, ale jest to mój autorski przepis:)

      Usuń
  2. próbowałam i Twój,ślimaczki bardzo udane. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń