Składniki na 2 porcje
2 garście mieszanki sałat - ja wybrałam mieszankę z roszponką
8 pomidorków cherry
1/2 średniej wielkości ogórka
1/2 papryki czerwonej
8-10filecików anchoives
1 łyżka malutkich kaparów
1 łyżeczka tartego parmezanu
żytnia lub pełnoziarnista bułka, może być chleb
1 ząbek czosnku
świeże oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, suszone oregano
ocet balsamiczny
opcjonalnie kilka oliwek - idealne są kalamata, ale zielone też się sprawdzą.
Przygotowanie
Pieczywo porwać na mniejsze kawałki, natrzeć ząbkiem czosnku, skropić lekko oliwą - pędzelek sprawdzi się do tego idealnie. Posypać suszonym oregano i wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wyjąc grzanki.
Na talerzu ułożyć porwaną sałatę. Pokroić pomidorki, paprykę i ogórek w dość spore kawałki. Wymieszać z sałatą. Dodać fileciki anchoives i kapary. Polać oliwą, octem balsamicznym, doprawić solą, pieprzem, świeżym i suszonym oregano. Na wierzchu ułożyć grzanki, a całość posypać odrobiną tartego parmezanu.
