środa, 30 września 2015

Kurczak zapiekany w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym

To danie mnie zaskoczyło. Nie spodziewałam się, że będzie aż tak pyszne! I tak piękne;)
Niby zwykłe udka, ale zrobione w nieco inny sposób. Tym razem usmażyłam je na oliwie z dodatkiem masła, zanurzyłam w warzywnym, intensywny w smaku, dosyć ostrym sosie i zapiekłam. Efekt? Soczyste mięso z chrupiącą skórką i pysznym wyrazistym sosem. Do tego kasza, ryż lub pieczywo i jest bosko!
 
 




Składniki:
4 udka kurczaka
350 g Salsa Rustica Cirio (passata pomidorowa z cebulą i bazylią)
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 czerwona cebula
1 papryczka chili (może być mniej, wszystko zależy od tego jak ostre dania lubimy)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
kilka listków bazylii
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
łyżka masła

Przygotowanie:
Do naczynia żaroodpornego wlać passatę. Czosnek cebulę i chili pokroić w plastry. Dodać do passaty, doprawić ją szczyptą soli i pieprzu, miodem i sokiem z cytryny. Paprykę pokroić w grube pasy. Na patelni z łyżką oliwy podsmażyć przez 3 minuty grube paski papryki.  Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na złoto na oliwie z łyżką masła. Najlepiej najpierw usmażyć stronę ze skórką. Kurczaka ułożyć w passacie skórką do góry, tak, aby sos jej nie przykrywał. Pomiędzy kawałki mięsa układać paprykę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Podajemy posypane listkami bazylii.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz