środa, 16 września 2015

Kurczak a'la Stroganow

Moja wersja tego klasyka to wersja nieco lżejsza. Zamiast wołowiny użyłam delikatniejszego kurczaka. Zastosowanie tego właśnie mięsa wymaga większej ilości przypraw i warzyw. Sekretem tego dania jest mielona papryka - słodka i ostra usmażona razem z mięsem. Ja dodatkowo bardzo mocno podsmażyłam grzyby, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku i aromatu. Do tego passata ze słodkich, włoskich pomidorów, odrobinę bulionu, sporo cebuli i wychodzi pyszne danie.

Będzie jeszcze pyszniej, a na pewno bardziej wytwornie i elegancko, gdy miseczki z gulaszem przykryjemy czapeczką z francuskiego ciasta. W dziesięć minut ze zwykłego dania powstanie prawdziwy rarytas.
 


 
 

 
Składniki na 4 porcje:
2 piersi z kurczaka (ok. 500 g)
2 duże cebule
15 sporych pieczarek
250 ml passaty pomidorowej Cirio
250 ml rosołu drobiowego
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
sól, pieprz
olej rzepakowy
opakowanie ciasta francuskiego (szukajcie takiego z prawdziwym z masłem)

Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w półkrążki i zeszklić na oleju, posolić i przełożyć do garnka. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni - powinny się dobrze usmażyć, posolić je i doprawić pieprzem. Przełożyć grzyby do cebuli. Patelnię po pieczarkach zalać bulionem, podgrzewać cały czas mieszając, przelać płyn do garnka z cebulą i warzywami. Mięso pokroić w cienkie paski, podsmażyć na oleju, kiedy zmieni kolor na białe dodać paprykę słodką i ostrą oraz sól, posmażyć jeszcze chwilę i przełożyć do garnka. Dodać passatę, wszystko dobrze wymieszać i gotować 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Do żaroodpornych miseczek nałożyć gulasz. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka ok 1 cm większe niż średnica miseczek. Przykryć miski ciastem dokładnie dociskając do brzegów. Posmarować masłem lub oliwa, można posypać czarnuszką lub czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut aż utworzą się rumiane czapy.


Pora na pomidora!

6 komentarzy:

  1. Pyszne połączenie smaków. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A z tą czapą jest jeszcze lepsze:) Kawałeczki chrupiącego ciasta wpadają do środka i maczają się w sosie... mniam!

      Usuń
  2. Lubię wszelakie modyfikacje, więc ucieszył mnie ten przepis, do tej pory przyrządzałam stroganowa dość klasycznie, czasami tylko dodawałam trochę czegoś ostrzejszego. To moje popisowe danie, na które wszyscy czekają przy okazji imienin czy innych spotkań, jestem wygodna, więc gotuję w multicookerze, od razu mam wielgachną porcję. Muszę przetestować patent na smażenie papryki przed dodaniem, w sumie rzeczywiście dzięki temu aromat musi być mocniejszy, chyba w kuchni hinduskiej często się podsmaża przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj tego sposobu - danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne:)

      Usuń