czwartek, 7 maja 2015

Łosoś w sosie sojowym z makaronem z cukinii i marchewki

Dziś przedstawiam pyszną i zdrową alternatywę dla tradycyjnego makaronu. Do zrobienia mojego tagliatelle użyłam cukinii i marchewki pokrojonych obieraczką w cienkie pasy i ugotowanych na parze dla zachowania wszystkich witamin. Do tego soczysty łosoś zamarynowany w sosie sojowym i usmażony na niewielkiej ilości oliwy oraz czarny sezam dla kontrastu - smakowego i kolorystycznego. Jest pysznie i zdrowo, no i atrakcyjnie dla dzieci. Warzywa w takiej formie to czysta frajda!

 

 
Składniki na 2-4 porcje:
1 spora cukinia
2 marchewki
0,5 kg filetu z łososia
1-2 łyżki sosu sojowego jasnego
łyżka oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz młotkowany, łyżeczka czarnego lub jasnego sezamu
 
Przygotowanie:
Łososia pozbawić skóry i pokroić na 3 cm kostkę. Zalać sosem sojowym i odstawić na 20-30 minut.Marchew i cukinię pokroić wzdłuż obieraczką do warzyw (lub krajarką do sera). Gotować na parze 5-7 minut - powinny być al dente. Odstawić na bok. Łososia obsmażyć na oliwie z każdej strony, skropić sokiem z cytryny. Dodać na patelnię makaron z warzyw. Doprawić solą, młotkowanym pieprzem i sezamem. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na patelni ok. 2 minuty.

5 komentarzy:

  1. No to mam obiad na jutro, super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danka, koniecznie daj znać jak wyszło!

      Usuń
    2. Wyszło super! Trochę roboty przy tym "makaronie" ale warto.

      Usuń
    3. Super, cieszę się że smakowało :)

      Usuń