czwartek, 26 marca 2015

Eleganckie jajka na wielkanocne śniadanie

Widziałam w telewizji i w sieci wiele wariacji na temat jajka w szynce dojrzewającej. Jednak mam wrażenie, że czasem im prościej tym lepiej. Nie mogę się nadziwić, jak danie które tak pięknie wygląda może być tak nieprzyzwoicie proste w przygotowaniu. Zobaczcie sami.





Składniki na dwie porcje:
2 jajka, najlepiej wiejskie
4-6 plasterków szynki lub polędwicy dojrzewającej (polędwica jest chudsza)
sól
pieprz czarny młotkowany
szczypior, rukola lub inna świeża zielenina

Przygotowanie:
Formę do muffinek wyłożyć plastrami szynki lub polędwicy (jeśli używamy szynki warto wcześniej pozbyć się warstwy tłuszczu). Do tak przygotowanych foremek wbić po jednym jajku. Piec w temperaturze 200 stopni (grzanie od góry i od dołu) przez 15 minut. Po wyjęciu odsłonić żółtko, bo zapewne będzie na nim biała warstewka białka - chodzi o to, aby danie ładnie się prezentowało. Posypać odrobiną soli i pieprzu. Posypać posiekanym szczypiorkiem. 

PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI "WIELKANOCNE SMAKI"



UWAGA!
Danie odpowiednie dla diabetyków.
Inne dania dla osób z cukrzycą znajdziecie na stronie www.menudiabetyka.pl