piątek, 14 kwietnia 2017

Mazurek orzechowy z lukrem

Tego mazurka jadłam kilka lat temu i baaardzo zapadł mi w pamięć. W tym roku udało mi się zdobyć na niego przepis. Jest bardzo słodki i intensywny w smaku. Na wierzchu można go udekorować lukrem białym, albo z dodatkiem kakao, które odrobinę złagodzi słodycz ciasta. U nas stanęło na białym lukrze, ze względu na uczulenie Karoliny na kakao.


Składniki na ciasto:
200 g masła
2 żółtka
2 szklanki mąki (u mnie krupczatka)
1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę orzechową:
2 szklanki mielonych orzechów włoskich

1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
1 kieliszek rumu

Na lukier:
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło pokrojone w kostkę i posiekać wszystko razem nożem, albo rozdrobnić w malakserze. 
  • Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 10 minut. 
  • Rozwałkować ciasto i ułożyć je na blasze (ok 35x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec na złoto 15-20 minut. 
  • Zmielone orzechy zmiksować ze śmietaną, rumem i cukrem pudrem. Może się zdarzyć, że będzie potrzeba nieco więcej śmietany, jeśli masa będzie zbyt gęsta. 
  • Posmarować równomiernie masą kruchy spód ciasta. 
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Wyjąć i całkowicie wystudzić. 
  • Śmietanę z cukrem pudrem wymieszać w rondelku i gotować przez 5 minut. Przestudzić i polać lukrem ciasto. Do lukru można dodać łyżkę ciemnego kakao, wtedy wierzch będzie czekoladowy. 
  • Dekorujemy połówkami orzechów włoskich lub złotymi jajeczkami z czekolady.