czwartek, 3 grudnia 2015

Ciasto dyniowo-marchewkowe

To ciasto to specjalność mojej siostry Agnieszki, a przepis - z Kuchni Lidla. Kiedy pierwszy raz je jadłam urzekło mnie konsystencją - puszyste i wilgotne jednocześnie, o pięknym słonecznym kolorze w środku, pachnące korzennymi przyprawami... pycha. Idealne rozwiązanie na pochmurny jesienny czy zimowy dzień!


Składniki:
250 g mąki
150 g cukry trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych (cynamon, imbir, goździki)
20 g proszku do pieczenia 
300 g musu z dyni
100 g startej na drobnych oczkach marchewki
3 jajka
100 g roztopionego masła
 
Przygotowanie:
Jajka z cukrem trzcinowym i wanilinowym utrzeć na puch. Dodać roztopione masło i ponownie zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi. Wymieszać i dodać dynię z marchewką. Wszystko dokładnie połączyć. Wstawić do średniej wielkości tortownicy i piec w temperaturze 185 stopni bez termoobiegu przez 35 minut.
Po wystudzeniu można polać czekoladą rozpuszczoną z odrobiną masła lub śmietanki i udekorować posiekanymi orzechami lub migdałami.