poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Tarta z kremem budyniowym, brzoskwiniami i jeżynami

Brzoskwinie i jeżyny to jedno z moich ulubionych połączeń, nie tylko smakowych, ale także wizualnych. Czy nie wyglądają cudnie? Soczyste, słonecznie żółte brzoskwinie i eleganckie, czarne jeżyny zatopione w galaretce, dzięki której lśnią i zachowują swój świeży wygląd smakują dokładnie tak jak wyglądają - niesamowicie. Kwaskowość owoców, zwłaszcza jeżyn osładza domowy, waniliowy krem z masłem. Wszystko to znajduje się na perfekcyjnie kruchym cieście, do którego tym razem dodałam cukier trzcinowy. Dzięki niemu ciasto jest jeszcze bardziej chrupiące i ma lekko karmelowy posmak. Jeśli zdecydujecie się zrobić to ciasto w domu (do czego bardzo zachęcam), to koniecznie zostawcie je na noc w lodówce i zjedzcie na drugi dzień. Przez te kilka, kilkanaście godzin w chłodzie smaki kremu, ciasta i owoców doskonale się połączą i wtedy dopiero tarta nabierze smaku i to jakiego smaku!



 
 
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
100 g masła
0,5 szklanki cukru trzcinowego (warto go trochę zmielić, aby był drobniejszy)
2 żółtka
 
Krem:
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukry wanilinowe Dr. Oetker (ok. 2 łyżki cukru wanilinowego)
1/3 kostki masła
1 łyżka cukru
 
Dodatkowo:

200 g jeżyn
3 dojrzałe brzoskwinie
 
Mąkę wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 20 minut. Rozwałkować, wyłożyć nim, formę do tarty (22 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do lodówki na 10 minut. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-17, aż będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika i dobrze wystudzić, a najlepiej schłodzić w lodówce.
 
W rondelku wymieszać mleko, mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy. Zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło – dobrze wymieszać. Tak przygotowana masę wylać jeszcze ciepłą na spód do tarty. Na kremie ułożyć owoce. Kiedy tarta całkowicie ostygnie przygotować galaretkę na 1 szklance wody (nie jak w przepisie na 2 szklankach). Polać wierzch ciasta lekko tężejącą galaretką. Zostawić w lodówce na noc.