wtorek, 30 czerwca 2015

Tort śmietanowy

Lekki, śmietanowy tort jest dobry na każdą okazję i stanowi doskonałą bazę do wymyślania niezliczonych wersji i modyfikacji. Między warstwy biszkoptu i śmietany można włożyć owoce, kajmak, galaretkę czy konfitury...

Na pierwsze urodziny Asi zrobiłam wersję z truskawkami. Wilgotny, nasączony syropem biszkopt, dobrze ubita śmietanka i duuużo pokrojonych truskawek. To się nie mogło nie udać! Na wierzch dekoracja z opłatka z Kubusiem Puchatkiem - który był motywem przewodnim przyjęcia urodzinowego mojej Dżoany :) Poniżej dowiecie się, jak postępować z takim kolorowym opłatkiem, aby idealnie się prezentował na torcie.

Składniki (na tort o średnicy 25 cm i o wysokości 12 cm)
6 jajek z wolnego wybiegu (polecam od kur zielononóżek)
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki wody
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 litr śmietanki 36%
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
4 śmietan fixy
truskawki, wiórki kokosowe, barwnik spożywczy lub sok z truskawek

Syrop do nasączenia biszkoptu:
1 szklanka wody
0,5 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać sok z cytryny i gotować 5 minut. Wystudzić

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno, kiedy piana będzie robiła się gęsta, dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez minutę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Dolać wodę, wymieszać mikserem. W osobnym naczyniu wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. dodać ostrożnie do masy jajecznej i wymieszać bardzo delikatnie (ale dokładnie) drewnianą lub plastikową łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut (ciasto musi wyrosnąć i zrobić się złote, czas pieczenia zależy od piekarnika, więc trzeba kontrolować). Ciasto wystudzić. Moja rada: tort warto zrobić dzień przed imprezą, wieczorem, aby w nocy mógł spokojnie wystygnąć i dobrze się kroić. Przekroić tort na trzy blaty. Każdy z nich polać równomiernie syropem.

Śmietankę kremówkę koniecznie schłodzić dobrze w lodówce (minimum godzina chłodzenia). Ubić, aż trochę zgęstnieje i dodawać po łyżce mieszankę cukru pudru, cukru waniliowego i śmietan fixu. Miksować, aż powstanie z niej gęsty krem. W obręcz tortownicy włożyć spodni blat - układając w niej warstwy tortu mamy pewność, że ciasto będzie równe. Ułożyć na nim pokrojone truskawki i przykryć warstwą (ok. 1 cm) śmietany. Przykryć kolejnym blatem i docisnąć. I powtarzamy - truskawki, śmietana, blat, docisnąć. Ostatnią warstwę smarujemy tylko śmietaną. Następnie trzeba zdjąć obręcz i posmarować brzegi oraz wyrównać wierzch - najlepiej dużym nożem, moczonym w gorącej wodzie - góra powinna być gładka. Brzegi obsypujemy wiórkami kokosowymi. Tort wkładamy do lodówki. Na trzy godziny przed podaniem nakładamy na niego opłatek dekoracyjny. Lekko dociskamy i wyrównujemy łyżką. Teraz trzeba mu dać ok. godzinę. W tym czasie opłatek zmarszczy się i sam rozprostuje. Kiedy już będzie prosty możemy udekorować brzegi śmietaną ay zamaskować brzegi opłatka (do części można dodać barwnik spożywczy lub trochę soku truskawkowego dla koloru). Do podania trzymać tort w lodówce.

UWAGA!
Mój tort był naprawdę wysoki i duży, można nim poczęstować 16 osób. Nieco mniejszy tort 22 cm średnicy i ok.10 cm wysokości wyjdzie z takich proporcji:
4 jajka
1szklanka cukru
2 łyżeczki wody
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia