środa, 20 maja 2015

Tarta z rabarbarem na cieście orkiszowym

Tarta z rabarbarem to moje ostatnie odkrycie. Kruchy spód na bazie orkiszowej mąki i prawdziwego masła, kwaskowe nadzienie z rozpieczonego rabarbaru z nutką cynamonu i kratkowany chrupiący wierzch - fantastyczne połączenie! Po wystudzeniu i przekrojeniu wylewa się z niego pyszny rabarbarowy sos, który szczególnie upodobały sobie obie moje dziewczyny. I tak z upieczonego w sobotni ranek ciasta, wieczorem pozostały jedynie okruszki.

 

 
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej
200 g masła
3 duże żółtka (lub 4 mniejsze)
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
0,7 kg rabarbaru
150-170 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania
 
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać w misce z cukrem pudrem. Dodać masło i posiekać nożem, albo siekaczką do ciasta, tak, aby nie było widać kawałków masła - chodzi o konsystencję wilgotnego piasku. Dodajemy roztrzepane żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwa kawałki - jeden nieco większy od drugiego - ja na spód używam 2/3 ciasta, a na kratkę z wierzchu 1/3. Obie części wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. W tym czasie kroimy rabarbar na 2-3 cm kawałki. Dokładnie mieszamy z cukrem i cynamonem. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy spód ciasta i wylepiamy nim wysoko formę do tarty. Wykładamy na spód rabarbar i równomiernie rozkładamy. Drugą część ciasta także trzeba rozwałkować i wyciąć z  niej paski o szerokości ok. 2 cm. Z pasków układamy wierzch ciasta tworząc kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 45-50 minut, jeśli brzegi zaczną się za bardzo rumienić, warto owinąć je paskami folii aluminiowej i zmniejszyć nieco temperaturę do 165 stopni. Po upieczeniu wystudzić - najlepiej przez noc - i posypać cukrem pudrem.