czwartek, 7 maja 2015

Łosoś w sosie sojowym z makaronem z cukinii i marchewki

Dziś przedstawiam pyszną i zdrową alternatywę dla tradycyjnego makaronu. Do zrobienia mojego tagliatelle użyłam cukinii i marchewki pokrojonych obieraczką w cienkie pasy i ugotowanych na parze dla zachowania wszystkich witamin. Do tego soczysty łosoś zamarynowany w sosie sojowym i usmażony na niewielkiej ilości oliwy oraz czarny sezam dla kontrastu - smakowego i kolorystycznego. Jest pysznie i zdrowo, no i atrakcyjnie dla dzieci. Warzywa w takiej formie to czysta frajda!

 

 
Składniki na 2-4 porcje:
1 spora cukinia
2 marchewki
0,5 kg filetu z łososia
1-2 łyżki sosu sojowego jasnego
łyżka oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz młotkowany, łyżeczka czarnego lub jasnego sezamu
 
Przygotowanie:
Łososia pozbawić skóry i pokroić na 3 cm kostkę. Zalać sosem sojowym i odstawić na 20-30 minut.Marchew i cukinię pokroić wzdłuż obieraczką do warzyw (lub krajarką do sera). Gotować na parze 5-7 minut - powinny być al dente. Odstawić na bok. Łososia obsmażyć na oliwie z każdej strony, skropić sokiem z cytryny. Dodać na patelnię makaron z warzyw. Doprawić solą, młotkowanym pieprzem i sezamem. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na patelni ok. 2 minuty.