piątek, 3 kwietnia 2015

Gniazdka - mini mazurki wielkanocne

W tym roku zamiast jednego mazurka karmelowego postanowiłam przygotować mini mazurki. A że mazurki to takie ciastka, które mają i smakować i wyglądać - wymyśliłam oryginalną dekorację. Udekorowałam je gniazdkami z karmelu i "pisankami" z lukru plastycznego. To kolejna moja propozycja do wykonania z dziećmi w domu (no może lepiej trzymać je z dala od gorącego karmelu, ale wycinać kółeczka, sklejać nadzieniem ciastka i lepić cukrowe jajeczka mogą:)







Składniki (ok. 8-10 mazurków)
Ciasto:
250 g mąki pszennej
2/3 szklanki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
2/3 kostki masła
2 żółtka
Nadzienie karmelowe:

175 g cukru
120 ml śmietanki 30%
120 g masła
szczypta soli

Dodatkowo do dekoracji: 5 łyżek cukru, lukier plastyczny lub migdały - jako jajka do naszych gniazdek.

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posiekać z masłem. Dodać żółtka i wyrobić plastyczne ciasto. Odłożyć ciasto na pół godziny do lodówki. Rozwałkować i wycinać okrągłe ciasteczka (ok 8 cm średnicy) po dwa na każdego mazurka. Pieczemy na papierze do pieczenia ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, dolać dwie łyżki wody i gotować aż cukier się rozpuści i nabierze złocistego koloru. Nie mieszamy, możemy jedynie potrząsać od czasu do czasu rondelkiem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę, masło i odrobinę soli. Wszystko dobrze mieszamy, aż powstanie gęsty krem. Kremem zlepiamy po dwa krążki, na wierzchu również smarujemy karmelową masą.

Teraz najtrudniejsze. Czyli tzw. włosy z karmelu. Ja do jego przygotowania używam starej trzepaczki z obciętą końcówką - dzięki temu powstanie więcej nitek na raz. Można też użyć widelca do ciągnięcia tych karmelowych nitek.

5 łyżek cukru roztapiamy z wodą tak, jak przy nadzieniu, powstanie nam karmel. Kiedy lekko przestygnie. Sprawdzamy widelcem  lub taką właśnie pociętą trzepaczką, czy karmel się ciągnie. Jeśli tak, wyciągamy z garnka nitki, układamy je na kształt gniazdek i kładziemy na ciasteczkach. Tę czynność powtarzamy aż do uzyskania pożądanego efektu. Na koniec układamy w gniazdkach cukrowe jajeczka. Uwaga! Takie dekoracje z karmelowych nitek nie są zbyt trwałe. Radzę je wykonać tuż przed podaniem ciastek, bo inaczej oklapną...

PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI "WIELKANOCNE SMAKI"