środa, 22 kwietnia 2015

Frittata z cukinią, chili i tymiankiem

Przedstawiam Wam danie wielozadaniowe, czyli frittatę. Jest idealna na śniadanie lub lancz, można ją zabrać do pracy lub na piknik. Jest przepyszna na ciepło, ale po wystudzeniu też dobrze smakuje. Słowem, ma wszystko czego nam potrzeba;) No i jest gotowa w 15 minut!

 


 
 
 
 
Składniki na 4 porcje:
8 wiejskich jaj
1 średniej wielkości cukinia
1/2 ostrej czerwonej papryki
3 szalotki
świeży tymianek (ok łyżka listków)
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
 
 
Przygotowanie:
Szalotki obrać i pokroić w półplasterki. Zeszklić na patelni z oliwą. Cukinię pokroić na cienkie plasterki (ok. 2-3mm), dodać do szalotki i podsmażyć, aż zrobią się elastyczne.  Odrobinę posolić. Dodać posiekaną papryczkę i tymianek. Jajka ubić trzepaczką, dodać do smaku pieprz i szczyptę soli. Zalać masą jajeczną warzywa i smażyć, aż brzegi zaczną się ścinać. Wstawić razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 4-5 minut, aż frittata urośnie, lekko się zrumieni i zetnie. 

UWAGA!
Danie odpowiednie dla diabetyków.

Oto wartości odżywcze i wymienniki na 1 porcję:
Energia: 203 kcal

Białko: 16,2g
Tłuszcze: 13,6g
Węglowodany: 15,4g
Błonnik: 1,3g
WW: 1,4
WBT: 1,87

Inne dania dla osób z cukrzycą znajdziecie na stronie www.menudiabetyka.pl