wtorek, 17 marca 2015

Kurczak na ostro z imbirem

Uczyć się można zawsze i od każdego. Nawet od kogoś, kto robi pierwsze kroki w kuchni. Ostatnio moja siostra - studentka - wyszukała przepis na kurczaka w pikantnym sosie z chili i imbirem. Danie wyszło pysznie! Przyznaję - trochę jej tego kurczaka wyjadłam;) Następnego dnia sama zrobiłam dużą porcję dla siebie i swojej rodzinki. Tym razem role się odwróciły - to Daria kontrolowała, czy danie dobrze smakuje i oceniała, czy udało mi się powtórzyć jej kulinarny sukces. No i udało się! Wy też musicie tego spróbować.

 

Składniki:
podwójna pierś kurczaka
łyżka oliwy z oliwek
kawałek imbiru (ok. 4cm)
słodka czerwona papryka
strączek ostrej zielonej papryczki (lub mniej, jeśli nie chcemy, by danie było zbyt pikantne)
puszka pomidorów lub passaty (latem lepiej świeże)
2-3 ząbki czosnku
skórka otarta z połowy cytryny
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
ryż do podania
 
 
Przygotowanie:
Imbir i czosnek zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Zeszklić na patelni z łyżką oliwy z oliwek. Dodać skórkę cytrynową, paprykę pokrojoną w kostkę i posiekaną ostrą papryczkę. Zalać rozdrobnionymi pomidorami. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Do gotującego się sosu wrzucić pokrojone na kawałki (ok. 3cm) piersi kurczaka. Gotować wszystko 10-15 min., aż sos odparuje i dobrze oblepi mięso. Podawać z brązowym ryżem ugotowanym "al dente."