poniedziałek, 12 stycznia 2015

Deser jogurtowy z granatem i migdałami

Kolejny już przepis w ramach noworocznego postanowienia (jem zdrowo i lekko, 5 małych porcji w ciągu dnia). Takie coś zjadam na drugie śniadanie, albo na podwieczorek. Przygotowanie zajmuje chwilę, a deser smakuje tak jak wygląda :) Chudy jogurt naturalny, słodki banan, znany ze swoich superwłaściwości granat i aromatyczne, pełne witamin migdały... same pyszne i wartościowe składniki. Takie desery to ja rozumiem!

Pomysł na ten deser znalazłam w diecie opracowanej specjalnie dla mojej siostry, ale jak to ja - zmodyfikowałam go trochę. W oryginale zamiast granatu była łyżeczka jagód, a zamiast migdałów różne orzechy.





Składniki na jedną porcję:
mały jogurt naturalny (ja używam chudego)
pół banana
2 łyżki pestek granatu
łyżka migdałów

Przygotowanie:
Do niskiej szklanki wlać pół jogutru. Ułożyć na nim kilka plastrów banana, posypać połową pestek granata. Przykryć restą jogutru. Na to znowu banan i granat. Migdały lekko posiekać i podprażyć na gorącej patelni, aż lekko się zrumienią. Kiedy wystygną posypać nimi deser.