piątek, 20 lipca 2012

Toskańska sałatka z chleba i pomidorów

Uwielbiam Toskanię! Kolor Sieny, słoneczniki, winnice i złote, malownicze wzgórza. No i jedzenie - wino, sery, pomidory, oliwa... i ten ich chleb bez soli. Przyzwyczaiłam się do niego dopiero po kilku dniach podróży. Tamtejsi Włosi nie solą ciasta chlebowego, żeby... nie zepsuć jego smaku, smaku doskonałej lokalnej mąki.

Kiedy odkryłam przepis Jamiego Olivera na toskańską sałatkę, nie mogłam jej nie zrobić. Ciabata, pomidorki, bazylia, balsamico... to musiało się udać.


środa, 11 lipca 2012

Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi morelami

Efekt tego, co zostało po upalnym i bardzo owocowym weekendzie w lodówce. Dżemy i konfitury są niezawodne zimą, ale latem do naleśników najlepiej sprawdzają się świeże, sezonowe owoce. Mąka z pełnego ziarna to takie usprawiedliwienie tej słodkiej rozpusty;)


poniedziałek, 9 lipca 2012

Minibabeczki z owocami

Coś słodkiego i pysznego na deser. Malutkie, kruche babeczki nadziewane lekko słodkim gotowanym kremem z porzeczkami lub borówkami amerykańskimi. Słodkości na jeden kęs:)




Składniki
24 kruche minibabeczki (ja użyłam gotowych Dancake), można też zrobić samemu z przepisu na kruche ciasto
szklanka mleka
łyżka cukru
pół opakowania cukru wanilowego
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
pół kostki masla
owoce

Przygotowanie
Mleko, mąki, cukier i cukier waniliowy wymieszać w rondelku i cały czas mieszając doprowadzic do wrzenia. Gotować minutę. Odstawić na chwilę i wmieszać pół kostki masła. Gorący krem nalewać do babeczek. Owoce kłaść na wierzchu dopiero, kiedy krem lekko ostygnie.

niedziela, 8 lipca 2012

Melon z Fetą

W upalne dni nie chce mi się ani jeść, ani o dziwo... gotować. Dlatego dziś skupiłam się na lekkich daniach, których nie trzeba specjalnie przygotowywać.

Melon z Fetą to bałkański przysmak, popularny w Bułgarii, ale mnie zdarzyło się jeść to połączenie Grecji.

Najważniejsze są dobre składniki. O smacznego melona w Polsce baaardzo trudno, zawsze, kiedy go kupowałam byłam zawiedziona, bo nie smakował tak, jak w ciepłych krajach. Ostatnio ktoś mądry podpowiedział mi, że warto po kupieniu na kilka dni położyćgo na parapecie. Mójmelon czekał na swoją chwilę prawie tydzień, pogoda sprzyjała, a dobra rada się sprawdziła! Owoc był pyszny! Do tego oryginalna grecka Feta - bardzo ważne, żeby byla oryginalna, wszelkie polskie substytuty w tym daniu się nie sprawdzają.





Składniki:
Dojrzały melon
Opakowanie Fety

Przygotowanie:
Melona i Fetę pokroić w dość grubą kostkę, nadziewać na patyczki do szaszłyków, lub po prostu wymieszać w misce w formie sałaty.