poniedziałek, 7 listopada 2011

Ciasto marchewkowo orzechowe

No i znowu zamieszałam w przepisie. Tym razem na warsztacie było szwajcarskie ciasto marchewkowe. W oryginalnym przepisie są orzechy laskowe i kirsh, a ja uzyłam moich ulubionych orzechów włoskich i włoskiego likieru cytrynowego limoncello. Ciasto wyszło rewelacyjne! No i zdrowe, bo ma mało mąki, dużo orzechów i marchwi. Można bezkarnie wsuwać:)





Składniki 
4 jajka
250 g mielonych orzechów włoskich
250 g drobno startej marchwi
150g cukru
skórka otarta z 1 cytryny
łyżka likieru cytrynowego
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
4 płaskie łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać cynamon, sok z cytryny, likier, skórkę cytrynową oraz marchew i orzechy. Wszystko dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, białka ubić ze szczyptą soli. Do masy marchewkowo orzechowej dodawać na zmianę trochę piany z białek i mąkę aż do wyczerpania składników. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 50 minut.

Ciasto można polukrować: pół szklanki cukru pudru podgrzać z sokiem z połowy cytryny i łyżeczką masła. Mieszać, żeby nie było grudek. Najpierw powstanie spieniona masa, ale po wyłączeniu palnika powinna się zmienić w półprzeźroczysty lukier.