wtorek, 4 października 2011

Sałatka Zepos

O wakacjach na wyspie Zakynthos wspominałam już kiedyś przy okazji przepisu na grecką bruschettę. Dziś prezentuję sałatkę, którą zaproponował mi kelner - Sakis w naszej ulubionej tawernie Zepos w miejscowości Kalamaki. Od tamtej pory to moja ulubiona sałatka.




Składniki
Sałata (ja użyłam lodowej, ale świetnie się sprawdza gotowa mieszanka sałat)
małe pomidorki
ogórek
papryka
puszka anchoives
bułka
kapary
parmezan
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól, pieprz, oregano
ząbek czosnku

Przygotowanie
Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić do niej rozgnieciony ręką ząbek czosnku w łupince. Podsmażyć bułkę pokrojoną w kostkę tak, aby zrobiły się grzanki chrupiące na wierzchu i miękkie w środku. Doprawić solą, pieprzem i pozypać oregano. Zdjąć grzanki z patelni.

Na talerzu ułożyć porwaną sałatę. Pokroić pomidorki, paprykę i ogórek w dość spore kawałki. Wymieszać z sałatą. Dodać fileciki anchoives i kapary. Polać oliwą, octem balsamicznym, doprawić solą, pieprzem i oregano. Na wierzchu ułożyć grzanki, a całość posypać plasterkami parmezanu.