środa, 31 sierpnia 2011

Naleśniki z serkiem i owocami

Na zakończenie wakacji coś pysznego  - połączenie naleśników z chrupiącymi brzegami z orzeźwiającym serkiem waniliowym i sezonowymi owocami.



Składniki

3 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1/3 łyżeczki soli
olej
4 waniliowe serki homogenizowane
borówki, maliny

Przygotowanie
Roztrzepać jajka, dodać do nich mleko, następnie mąkę i sól. Dokładnie rozmieszać – można mikserem, ale nie trzeba (zwłaszcza jak dziecko właśnie ma południową drzemkę;). Na koniec dodać porządną łyżkę oleju i dobrze wymieszać. Patelnię nasmarować olejem (tylko przed pierwszym naleśnikiem) i smażyć naleśniki, aż będą rumiane. Kiedy będziecie je zdejmować z patelni mogą być troszkę sztywne, ale za chwilkę zmiękną, a brzegi pozostaną chrupiące.

Każdego naleśnika posmarować serkiem waniliowym, posypać owocami i złożyć. Na wierzchu położyć łyżkę serka i ozdobić malinami i borówkami. Trzeba robić szybko, bo najlepiej, jeśli naleśniki są ciepłe, a serek i owoce orzeźwiająco chłodne.

Z podanych proporcji wyjdzie ok. 6- 8 naleśników, czyli jakieś 3-4 porcje w zależności od wielkości patelni.